Binomisk fordeling
Antall suksesser i en Bernoulli forsøksrekke er binomisk fordelt. En Bernoulli forsøksrekke består her av et gitt antall uavhengige forsøk som hver har to mulige utfall, som det er vanlig å kalle henholdsvis suksess og fiasko. For at man skal få en binomisk fordeling er det også en forutsetning at sannsynligheten for suksess er lik for alle forsøkene i forsøksrekka.
Bernoulli forsøksrekke
Vi gir først en presis definisjon av hva vi mener med en Bernoulli forsøksrekke.
Binomisk fordeling
Vi definerer binomisk fordeling ved å beskrive situasjonen som gir opphav til denne fordelingen.
Notasjon
Det benyttes ulike notasjoner for å spesifisere at en stokastisk variabel \(X\) er binomisk fordelt med parametre \(n\) og \(p.\) Det kanskje mest vanlige er å skrive \(X\sim \text{Bin}(n,p).\) En annen variant er å skrive \(X\sim b(x;n,p,)\) der \(b(x;n,p)\) betegner punktsannsynligheten til den angjeldende binomiske fordeling.
Eksempler på punktsannsynlighet
Figur 1 til 3 viser stolpediagram av punktsannsynligheten \(f(x)\) i en binomisk fordeling med \(n=10\) forsøk og med suksessansynlighet lik henholdsvis \(p=0.1,0.5\) og \(0.9.\) Man kan legge merke til at for \(p=0.5\) er \(f(x)\) symmetrisk om \(x=0.5,\) noe \(f(x)\) for en binomisk fordeling alltid vil være for denne verdien av \(p.\)
Kumulativ fordelingsfunksjon
Kumulativ fordelingsfunksjon kan finnes ved å benytte generell sammenheng mellom \(f(x)\) og \(F(x).\) For \(x=0,1,2,\ldots,n\) får vi her
\[ F(x) = \sum_{t=0}^x \binom{n}{t}p^t (1-p)^{n-t}. \]
Generelt kan denne summen dog ikke skrives på noen enkel analytisk form. Når man har behov for å evaluere kumulativ fordelingsfunksjon i en binomisk fordeling har man tre muligheter.
- Man kan numerisk regne ut summen over. Dette er mest aktuelt dersom \(x\) er svært liten.
- Man kan benytte et dataprogram der evaluering av \(F(x)\) er implementert.
- Man kan benytte en statistisk tabell hvor \(F(x)\) er tabulert for en del verdier av \(n,\) \(p\) og \(x.\)
Sammenheng med andre fordelinger
Det finnes sammenhenger mellom binomisk fordeling og en del andre fordelinger. Disse sammenhengene diskuteres på følgende temasider: