Poissonfordeling som tilnærming til binomisk fordeling

Regneregel

Anta at \(X\) er binomisk fordelt med parametre \(n\) og \(p.\) Når antall forsøk \(n\) er stor og sannsynligheten for suksess \(p\) er liten vil fordelingen til \(X\) være tilnærmet lik en poissonfordeling med parameter \(\lambda=np.\) Dette resultatet kan intuitivt forstås ut fra definisjonene av binomisk fordeling og poissonfordelingen og kan matematisk bevises ved hjelp av momentgenererende funksjoner.

Poissonfordeling som tilnærming til binomisk fordeling

Vi starter med å formulere et teorem som angir at en binomisk fordeling konvergerer mot en poissonfordeling når \(n\rightarrow\infty\) og \(p\rightarrow 0\) på en slik måte at \(\lambda=np\) holdes konstant.

Intuisjon

Teoremet sier essensielt at en binomisk fordeling er tilnærmet lik en poissonfordeling når \(n\) er stor og \(p\) er liten. For å se at dette er intuitivt rimelig kan man starte med å dele intervallet \([0,1]\) opp i \(n\) like store biter, se illustrasjon i figur 1 for \(n=20.\) En binomisk fordeling er som kjent definert ut fra en Bernoulli forsøksrekke bestående av \(n\) forsøk. Vi assosierer nå hver av disse \(n\) forsøkene med hver av bitene vi har delt opp intervallet \([0,1]\) i. For de forsøkene som gir suksess definerer vi at det skjer en hendelse midt i den tilhørende biten av intervallet \([0,1].\) I figur 1 er disse hendelsene markert med røde prikker. Når \(n\) er stor og \(p\) er liten vil da prosessen av disse hendelsene tilnærmet oppfylle kravene til en poissonprosess. Fra definisjonen av en poissonfordeling vil dermed antall hendelser i intervallet \([0,1]\) bli tilnærmet poissonfordelt. Parameteren til denne poissonfordelingen blir lik forventet antall hendelser per tidsenhet, som blir lik sannsynligheten for en hendelse i en bit delt på lengden av hver bit, dvs \(\lambda = \frac{p}{1/n} = np.\)

Figur 1: Illustrasjon brukt til å argumentere for at en binomisk fordeling er tilnærmet lik en poissonfordeling når \(n\) er stor og \(p\) er liten.