Poissonfordeling

Antall hendelser som skjer i en poissonprosess før et angitt tidspunkt er poissonfordelt. En poissonprosess er en prosess der hendelser av en bestemt type skjer ifølge spesifiserte sannsynlighetslover, blant annet at antall hendelser som skje i ikke-overlappende intervaller er uavhengige av hverandre. For å definere en poissonfordeling må man først definere presist hvilke egenskaper en poissonprosess skal ha.

Poissonprosess

Vi starter med å definere en poissonprosess. Vi gir først en presis matematisk definisjon og diskuterer etterpå hva definisjonen i praksis innebærer.

Kommentar

For å forstå definisjonen av en poissonprosess er det best å tenke at prosessen \(N(t)\) teller antall hendelser (av en bestemt type) som skjer langs en tidsakse. Krav 1 i definisjonen spesifiserer da bare at vi begynner å telle hendelser ved tidspunkt \(0\) slik at \(N(t)\) er antall hendelser som skjer i intervallet \((0,t].\) Krav 2 sier at antall hendelser som skjer i to disjunkte, dvs ikke-overlappende, intervaller alltid er uavhengige av hverandre. I krav 3 angir hver \(o(\Delta t)\) en eller annen funksjon av \(\Delta t\) som oppfyller grensen gitt nederst i definisjonen. Det eneste vi vet om funksjonene som betegnes med \(o(\Delta t)\) er altså hva som skjer når \(\Delta t\) er svært liten, det man i matematikken kaller infinitesimal liten. Kravet er at når \(\Delta t\) er tilstrekkelig liten vil \(o(\Delta t)\) være neglisjerbar i forhold til \(\Delta t.\) Det første av de to sannsynlighetuttrykkene i krav 3 sier dermed at sannsynligheten for nøyaktig en hendelse i et kort intervall er essensielt proporsjonal med lengden av intervallet, mens det andre sannsynlighetsuttrykket sier at sannsynligheten for mer enn en hendelse i et kort intervall er neglisjerbar i forhold til sannsynligheten for å få nøyaktig en hendelse i det samme intervallet. Spesielt tillater det siste sannsynlighetsuttrykket ikke at to eller flere hendelser kan skje samtidig.

Poissonfordeling

Så bruker vi situasjonen gitt ved en poissonprosess til å definere hva vi skal mene med en poissonfordeling.

Kommentar

Man skal merke seg at det er produktet \(\lambda t\) som er parameteren i poissonfordelingen, ikke \(\lambda\) og \(t\) hver for seg. Grunnen til dette er at punktsannsynligheten i en poissonfordeling kun avhenger av produktet \(\lambda t,\) se teorem om punktsannsynlighet under.

Notasjon

Det benyttes ulike notasjoner for å spesifisere at en stokastisk variabel \(X\) er poissonfordelt med parameter \(\lambda t.\) Det kanskje mest vanlige er å skrive \(X\sim \text{Pois}(\lambda t).\) En annen variant er å skrive \(X\sim p(x;\lambda t),\) der \(p(x;\lambda t)\) betegner punktsannsynligheten til den angjeldende poissonfordeling.

En alternativ parametrisering som brukes ganske mye er å sette \(\mu=\lambda t\) og si at \(X\) er poissonfordelt med parameter \(\mu.\) Grunnen til at det er den greske bokstaven \(\mu\) som brukes her er at forventningsverdien til \(X\) er lik \(\lambda t,\) se teorem om forventningsverdi og varians under.

Eksempler på punktsannsynlighet

Figur 1 til 3 viser stolpediagram av punktsannsynligheten \(f(x)\) i en poissonfordeling med parameter henholdsvis \(\lambda t=1.0, 3.0\) og \(8.0.\)

Figur 1: Punktsannsynlighet \(f(x)\) for en poissonfordeling med \(\lambda t=1.0.\)
Figur 2: Punktsannsynlighet \(f(x)\) for en poissonfordeling med \(\lambda t=3.0.\)
Figur 3: Punktsannsynlighet \(f(x)\) for en poissonfordeling med \(\lambda t=8.0.\)

Kumulativ fordelingsfunksjon

Kumulativ fordelingsfunksjon kan finnes ved å benytte generell sammenheng mellom \(f(x)\) og \(F(x).\) For \(x=0,1,2,\ldots,n\) får vi her

\[ F(x) = \sum_{s=0}^x \frac{(\lambda t)^s}{s!} e^{-\lambda t} \]

Generelt kan denne summen dog ikke skrives på noen enkel analytisk form. Når man har behov for å evaluere kumulativ fordelingsfunksjon i en poissonfordeling har man tre muligheter.

  • Man kan numerisk regne ut summen over. Dette er mest aktuelt dersom \(x\) er svært liten.
  • Man kan benytte et dataprogram der evaluering av \(F(x)\) er implementert.
  • Man kan benytte en statistisk tabell hvor \(F(x)\) er tabulert for en del verdier av \(\lambda t\) og \(x.\)

Sammenheng med andre fordelinger

Det finnes sammenhenger mellom poissonfordeling og en del andre fordelinger. Disse sammenhengene diskuteres på følgende temasider: