Eksponensialfordeling
Tid til første hendelse i en poissonprosess er eksponensialfordelt. Egenskapene til en poissonprosess ble definert og diskutert i forbindelse med poissonfordelingen. Vi definerte da at antall hendelser som skjedde i en poissonprosess opp til et angitt tidspunkt var poissonfordelt. Nå skal vi i stedet se på hvor lang tid det tar før første hendelse skjer i en slik prosess, og definere denne tiden til å være eksponensialfordelt. Poissonfordelingen og eksponensialfordelingen er dermed nært relatert ved at de begge to er definert ut fra poissonprosessen. Spesielt skal vi se at vi kan bruke denne relasjonen til å utlede kumulativ fordeling for en eksponensialfordeling.
Eksponensialfordeling
Vi starter med å bruke situasjonen gitt ved en poissonprosess til å definere hva vi skal mene med en eksponensialfordeling.
Notasjon
Det benyttes ulike notasjoner for å spesifisere at en stokastisk variabel \(X\) er eksponensialfordelt med parameter \(\lambda.\) Det kanskje mest vanlige er å skrive \(X\sim\text{Eksp}(\lambda).\)
En alternativ parametrisering er å sette \(\mu=\frac{1}{\lambda}\) og si at \(X\) er eksponensialfordelt med parameter \(\mu.\) Grunnen til at det er den greske bokstaven \(\mu\) som brukes her er at forventningsverdien til \(X\) er lik \(\frac{1}{\lambda},\) se teorem om forventningsverdi og varians under.
Eksempler på sannsynlighetstetthet
Figur 1 viser sannsynlighetstettheten for fire eksponensialfordelinger. Tilfellet \(\lambda=1\) er vist i rødt, tilfellet \(\lambda=2\) i blått, tilfellet \(\lambda=0.5\) i grønt, og tilfellet \(\lambda=0.25\) i brunt.
Sammenheng med andre fordelinger
Det finnes sammenhenger mellom eksponensialfordeling og en del andre fordelinger. Disse sammenhengene diskuteres på følgende temasider: