Binomisk fordeling som tilnærming til hypergeometrisk fordeling
Regneregel
Anta at \(X\) er hypergeometrisk fordelt med parametre \(N,\) \(k\) og \(n.\) Når \(n\) er liten i forhold til \(N\) vil da \(X\) være tilnærmet binomisk fordelt med parametre \(n\) og \(p=\frac{k}{N}.\) Dette resultatet kan man intuitivt forstå ut fra definisjonene av binomisk og hypergeometrisk fordeling. Man kan også vise resultatet matematisk.
Binomisk som tilnærming til hypergeometrisk fordeling
Vi formulerer først et teorem som sier at punktsannsynligheten til en hypergeometrisk fordeling konvergerer mot punktsannsynligheten i en binomisk fordeling når \(N,k\rightarrow\infty\) og \(\frac{k}{N}\) holdes konstant. Deretter diskuterer vi hvorfor dette resultatet er intuitivt rimelig ut fra definisjonene av hypergeometrisk og binomisk fordeling. Til slutt gir vi et matematisk bevis for resultatet i teoremet.
Intuisjon
Teoremet sier essensielt at en hypergeometrisk fordeling er tilnærmet lik en binomisk fordeling når \(N\) er mye større enn \(n.\) For å se at dette er intuitivt rimelig må man starte med å huske definisjonen av en hypergeometrisk fordeling. \(X\) er antall røde kuler som man får når man tilfeldig trekker \(n\) kuler uten tilbakelegging fra en urne som før man starter å trekke har \(k\) røde kuler og \(N-k\) blå kuler. Dersom totalt antall kuler i urna, \(N,\) er mye større enn det antall kuler man trekker ut, \(n,\) vil det være lite viktig om man trekker med eller uten tilbakelegging. Selv om man trekker med tilbakelegging vil det være lite sannsynlig at man trekker ut samme kule mer enn en gang. Man vil dermed med god tilnærming kunne regne som om man trekker med tilbakelegging, og dersom man trekker med tilbakelegging vil de \(n\) trekningene bli uavhengige av hverandre og man vil i hver trekning ha en sannsynlighet \(p=\frac{k}{N}\) for å trekke en rød kule. Dermed vil man ha oppfylt kravene som definerer en binomisk fordeling.