Fordeling av ekstremvariabler av uavhengige og identisk fordelte variabler

Regneregel

Anta at vi har \(n\) uavhengige stokastiske variabler \(X_1,X_2,\ldots,X_n.\) Tilhørende ekstremvariabler er da definert som \(X_{(1)}=\min\{X_1,X_2,\ldots,X_n\}\) og \(X_{(n)}=\max\{X_1,X_2,\ldots,X_n\},\) altså henholdsvis den minste verdien og den største verdien blant \(X_1,X_2,\ldots,X_n.\)

På temasiden du ser på nå skal vi i tillegg til å anta at \(X_1,X_2,\ldots,X_n\) er uavhengige, også anta at de alle har samme sannsynlighetsfordeling. Da sier man at \(X_1,X_2,\ldots,X_n\) er et tilfeldig utvalg, og man kan relativt enkelt regne seg frem til sannsynlighetsfordelingene til \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}.\)

Fordeling av ekstremvariabler av uavhengige og identisk fordelte variabler

Vi starter med å formulere et teorem som gir fordelingene til ekstremvariablene \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}.\)

Illustrasjon

Ved å plotte \(f_X(x)\) sammen med tilhørende fordelinger for \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}\) kan man få en bedre forståelse av sammenhengen mellom disse fordelingene. I figur 1 til 4 er dette gjort for to valg av \(f_X(x)\). I figur 1 og 2 har man antatt at \(X_i\)-ene er standard-normalfordelte. Plottet i figur 1 viser hvordan sannsynlighetsfordelingene blir når \(n=3\), mens \(n=10\) er benyttet i figur 2. Sannsynlighetstettheten \(f_X(x)\) er vist i svart, mens \(f_{X_{(1)}}(x)\) og \(f_{X_{(n)}}(x)\) er vist i henholdvis rødt og blått. Som man skulle forvente ser man at sannsynlighetsmassene i \(f_{X_{(1)}}(x)\) og \(f_{X_{(n)}}(x)\) er forskjøvet mot henholdsvis venstre og høyre i forhold til sannsynlighetsmassen til \(f_X(x)\), og at denne effekten er sterkere når \(n\) er stor.

Figur 1: Sannsynlighetstettheten til en standard normalfordeling i svart, og sannsynlighetstetthetene til de tilhørende ekstremvariablene \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}\) når \(n=3\) i henholdsvis rødt og blått.
Figur 2: Sannsynlighetstettheten til en standard normalfordeling i svart, og sannsynlighetstetthetene til de tilhørende ekstremvariablene \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}\) når \(n=10\) i henholdsvis rødt og blått.

Figur 3 og 4 viser situasjonen når \(X_i\)-ene er eksponensialfordelt med parameter \(\lambda=1\), med \(n=3\) og \(n=10\) i henholdsvis figur 3 og 4. Sannsynlighetstetthetene \(f_X(x)\), \(f_{X_{(1)}}(x)\) og \(f_{X_{(n)}}(x)\) er igjen vist i henholdvis svart, rødt og blått. Også her ser vi hvordan sannsynlighetsmassene i \(f_{X_{(1)}}(x)\) og \(f_{X_{(n)}}(x)\) er forskjøvet mot henholdsvis venstre og høyre i forhold til sannsynlighetsmassen til \(f_X(x)\).

Figur 3: Sannsynlighetstettheten til en eksponensialfordeling med parameter \(\lambda=1\) i svart, og sannsynlighetstetthetene til de tilhørende ekstremvariablene \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}\) når \(n=3\) i henholdsvis rødt og blått.
Figur 4: Sannsynlighetstettheten til en eksponensialfordeling med parameter \(\lambda=1\) i svart, og sannsynlighetstetthetene til de tilhørende ekstremvariablene \(X_{(1)}\) og \(X_{(n)}\) når \(n=10\) i henholdsvis rødt og blått.